Anmeldelse: Fejring af et godt menneske

on

Spillested: Mungo Park
Spilleperiode: 10. maj – 22. august 2019
Anmeldt af: Kristoffer Fløe Dalsgård

★★★★

Hvad er det?
Fejring af et godt menneske er forfatter (og nu dramatiker) Mathilde Walter Clarks debut med de skrå brædder. Anledningen er Mungo Parks ensembleskuespiller Marianne Mortensens 30-års jubilæum, som med dette stykke fejres med en monolog, hvor hun virkelig kan få lov at udfolde sit talent. Stykkets handling foregår i et af de mere aparte rum i et menneskes liv, nemlig i hendes klædeskab. Her gemmer hun sig, i skikkelse af hovedpersonen Susanne, for lige at trække vejret og øve sin tale en sidste gang, inden hun lader sig hylde af naboer, venner og familie. For dagen i dag er hendes 60-års fødselsdag. Problemet er bare, at hun ikke rigtig evner at få sig selv ud af det skab, der pludselig er hendes trygge havn. Mens tanker om fortid og nutid langsomt, men stensikkert gnaver sig stadig længere ind på en kvinde, der ellers har nået toppen af samfundets kransekage, som prisvindende forskningsleder i cellebiologi. Vi i publikum bevidner en kvinde, som gennem halvanden time hele tiden bliver mere klar over, at gæsterne venter, men som samtidig også stiller sig selv (og os) det enkle, men eviggyldigt umulige spørgsmål: Hvad er et godt menneske?

Det gode og det mindre gode:
Guderne skal vide, at undertegnedes forhold til monologer kan være udfordret. Alligevel glædede jeg mig faktisk meget til at opleve “en intim og personlig forestilling om, hvad det vil sige at være et godt eller dårligt menneske”, som der ubeskedent står på Mungo Parks hjemmeside. Derfor gik min ledsager og jeg ind i den sorte boks i spændt forventning, for hvad skulle der ske, og ville det fungere? Vi blev mødt af en gribende enkel scenografi, der effektivt satte rammen for, at vi nu befandt os inde i det allermest intime, inde i klædeskabet, hvor mennesker tager deres rustning på. Her troner hvide reoler side om side spækket med t-shirts, skjorter og sko, der med militærisk præcision ligger foldet i sirlige bunker. En gennemkontrolleret ramme for et gennemkontrolleret liv må vi forstå. Det er flot, det er enkelt og måske til den kedelige side, men ikke desto mindre virkningsfuldt.

Det er dog ikke scenografien, der skal fremhæves mest i denne anmeldelse, for det skal derimod Marianne Mortensen, som detroniserede sig selv som matriark. Hun er et godstog, der langsomt ruller mod afgrunden, i takt med at hendes indre dæmoner slider og flår i hende, for til sidst at have flået alt pænheden og fernissen af sig. Marianne Mortensen portrætterer med overbevisende sikkerhed en kvinde, der egenhændigt formår at slå fundamentet væk under sit eget liv, mens stiletterne bliver til strømpesokker, og håret langsomt løser sig fra elastikkens stramme greb. Det er klart det overordnede indtryk, som dette stykke efterlod. For langt hen ad vejen ruller stykkets handling uafrysteligt mod afgrunden, når hun klager over sine fortids synder, mens man kan høre gæsterne skåle inde ved siden af.

Alligevel bliver de næsten 105 minutter, som stykket varer, nok for længe at holde dampen kørende, og jeg endte med at lade øjnene søge mod uret en del gange. For selvom forestillings kerne, menneskets opgør med sig selv, er dybt fængslende, så endte jeg alligevel med en lidt lunken følelse til sidst, fordi al den desperation, som jeg havde bevidnet gennem hele forestillingen, synes uforløst. Susanne, der havde råbt og skreget og udskammet sig selv hele vejen igennem endte, mildt sagt, ikke med at have ændret ved noget som helst. Er det et problem? Nok ikke. Men havde jeg ønsket en mere mindeværdig afslutning på Marianne Mortensens kraftpræstation? Gerne.

Skynd dig ind og se den hvis…
… du gerne vil se en bundsolid forestilling med masser på hjerte.

Studerende og fattig? Sådan gør du:
Mulighederne for rabat er mangfoldige, men for unge under 25 år koster en billet 130 kroner. Kan man skrabe en håndfuld venner sammen koster 6 unge under 25 år blot 40 kroner pr billet. Alternativt har Mungo Park også en årskortsløsning for 600 kroner, hvilket giver adgang til alle forestillinger i sæsonen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s