CPH STAGE: Opvisning i lavt selvværd

on

Spillested: Gasværksvejens Skole
Spilleperiode: 31. maj – 1. juni 2019
Anmeldt af: Julie Mørkeberg

Under CPH STAGE 2019 var det muligt at (gen)opleve Opvisning i lavt selvværd – en selvudleverende co-produktion mellem Cheer Extreme og Sort/Hvid.

På Gasværksvejens Skole bliver publikum inviteret ind i en gymnastiksal, hvor “opvisningen” skal begynde. Der er helt stille i salen, mens vi venter på, at nogen siger noget eller træder frem på scenen, som er midten af gymnastiksalen omkranset af bænke med publikum. Hver gang nogen tilslutter sig forsamlingen, tror vi, det er en skuespiller. Men ak! Hver gang viser det sig blot at være en tissetrængende teatergænger. Alle småfniser sporadisk, fordi vi ikke ved, hvornår virkeligheden hører op og fiktionen indtræffer.

Da stilheden har udfyldt salen længe nok, er der en mand blandt publikum, der rejser sig op og stiller sig i midten. Han fortæller om det, han afskyr ved sin krop – og det er ikke så lidt. “Mit hår har altid været et helvede,” begynder han underspillende, og taler videre om tunge øjenlåg, udstående ribben, svamp i en tånegl osv.

I Opvisning i lavt selvværd konkurrerer skuespillerne Kitt Maiken Mortensen, Anders Mossling, Xenia Noetzelmann og Peter Flyvholm om at være mest selvudleverende i hver deres monologer. Det handler om ikke at være god nok. Ikke at være smuk nok, dygtig nok, en god nok ven, kæreste eller datter. Psykiske problemer og fysiske skavanker. Hængende bryster, stor røv, lille penis. At være afhængig af at få ros. Ydmygelsen ved at være en skuespiller, der gang på gang bliver klippet ud af film og serier. Hvor svært det kan være at være homoseksuel i en lille by.

Mange mennesker har et forvrænget selvbillede, og forestillingen viser os, at vi ikke er alene om at tænke dårligt om os selv. Replikkerne bliver ikke fremført som brok, og det bliver gudskelov aldrig en selvmedlidende klagesang, vi er vidne til. Om alle skuespillernes beretninger og anekdoter har hold i virkeligheden, er jeg ikke klar over, men de fleste af dem virker troværdige. Dog synes jeg, det lyder for godt til at være sandt, at Peter Flyvholm har haft tre kærester på én gang, som alle boede i en radius af 1 km…

Flere gange interagerer skuespillerne med publikum. Vi får blandt andet stukket en dåseøl i hånden, og inden vi ser os om, gynger vi arm i arm, mens vi i kor synger “Vi sejler op ad åen”. Et øjeblik efter bliver vi spurgt, om nogen af os er “alkoholikerbørn”. Over 5 personer rækker hånden op, og jeg får en klump i halsen af at tænke på, hvad de mon har oplevet af ubehageligheder.

Undervejs smider skuespillerne tøjet – nogle af dem smider det hele – mens de peger på, hvad de ikke bryder sig om ved deres krop. Det er en fryd, at skuespillerne blotter sig – både i konkret og overført betydning. Senere bruger de sølvpapir, husholdningsfilm og tape til at illustrere hvilke ændringer, de ønsker, deres krop skal gennemgå.

Jeg er på grådens rand – af grin, forstås – fordi det er så absurd og tragikomisk. Tankerne og følelserne med lavt selvværd genkender jeg; I mange år har jeg været ked af min krop. Hvis en besked kan fortolkes på flere måder, fortolker jeg den altid på den værste. Jeg er bange for, at andre skal synes, jeg er kedelig, så jeg giver altid (for) meget af mig selv, hvis jeg er på date. Jeg forsøger altid at være selvironisk og nedgøre mig selv, før andre kan nå at gøre det.

Opvisning i lavt selvværd er relevant, nærværende og hylende morsom, og jeg håber, forestillingen endnu engang vil blive genopsat. Hvis vi skal ændre vores syn på os selv til det bedre, må vi have nogen, der går forrest. Det har vi fået i Kitt Maiken Mortensen, Anders Mossling, Xenia Noetzelmann og Peter Flyvholm. TAK!

Foto: Raphael Solholm

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s