Anmeldelse: DU ER DEN

Spillested: Forskellige spillesteder i København, Aarhus og Odense
Spilleperiode: Sporadisk fra 24. april – 14. september 2019
Anmeldt af: Julie Mørkeberg

★★★★★

Hvad er det?
DU ER DEN er et opråb fra ungdommen. For nok er nok! TEATER UbeStemts forestilling sætter fokus på væsentlige samfundsproblemer set fra tre unge kvinders øjne. De skildrer, hvordan den nuværende ungdomsgeneration – “se mig”-generationen – står uden fælles fodfæste og snart får overleveret en kaotisk fremtid.

For hvad stiller vi op i et samfund præget af klimakrise, korruption og politikerlede? Hvem har ansvaret? Og hvad er vi villige til at ofre i kampen for at (over)leve i en bedre verden?

Det gode og det knap så gode
I DU ER DEN bliver vi konfronteret med vores egen naivisme og narcissisme. Vi bliver stillet til ansvar for, hvordan vi lever vores liv, og hvordan vi kan ændre det til det bedre.

De tre unge kvinder på scenen er kloner af hinanden; iklædt det samme tøj, samme make-up og med samme blonde page. Undervejs i forestillingen veksler de mellem at være enten “normale” eller uhyggelige, dystre dukker med stirrende, tomme blikke, skingre stemmer og stive Barbie-bevægelser. Det er sjovt og gennemført, og de er virkelig gode!

Klonerne råber af os og kigger os i øjnene. Det gør det nemt at holde koncentrationen. Særlig også, når publikum bliver decideret inddraget i forestillingen, som når en isklump bliver sendt rundt for at illustrere vores smeltende klode. Det er pludselig til at tage og føle på, og det er en fin idé. Dog ville den gimmick have fungeret endnu bedre, hvis publikum ikke var blevet direkte guidet til at sende isklumpen videre til sidemakkeren, men havde en individuel magt over, hvad der så skulle ske. Det ville selvfølgelig have krævet noget andet af forestillingen, men det ville også have gjort den mere uforudsigelig og eksperimenterende.

Det er generelt væsentlige samfundsproblemer, som forestillingen skildrer fra ungdommens perspektiv, og mange problematikker bliver berørt, men man kunne med fordel lade dem udfolde sig endnu mere, så de kom mere i dybden.

DU ER DEN kommer i en både visuelt og auditivt stimulerende indpakning. Anna Marie Kærne Jørgensen har skabt kostumerne, som bl.a. tæller spacey, skinnende, pastellede beklædningsdele af hologram-materiale, der giver et plastikfantastisk, legesygt udtryk i kontrast til de rå emner, vi skal forholde os til. Lyssætningen er smuk og passer med handlingen på scenen, mens lydtapetet med musikalske brudstykker understøtter forestillingens stemninger uden at blive for søgt eller overgjort.

Langt de fleste scener er vedkommende og genkendelige. Og så er DU ER DEN en væsentlig forestilling. For hvis ikke kunsten kan hjælpe os til, hvordan vi skal agere i denne brutale verden, der vælter sig i monumentale kriser – hvad kan så? Tiden er inde – vi må stå sammen og tage fremtiden i egne hænder. Du er den!

Skynd dig ind og se den, hvis
… Du vil have et vigtigt, relevant og underholdende opråb fra ungdommen fra en teatergruppe, du skal holde godt øje med fremover.

Studerende og fattig? Sådan gør du
Priserne varierer efter spillested. Hos Teater Katapult den 27.-28. maj koster billetterne for eksempel 60 kr., hvis du er under 25 år. Hvis du er studerende, skal du af med 70 kr, og en normal billet kan du købe til 130 kr.

Foto: TEATER UbeStemt

 

 

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s