35 x Me And Some Actresses

on

Spillested: Godsbanen, Åbne Scene
Spilleperiode: 4. – 5. april 2019
Anmeldt af: Daniella Ottendal Skovgaard

★★★

Hvad er det?
35 x Me And Some Actresses er ingen traditionel forestilling. Forventer man at skulle sidde i en teatersal og iagttage kvindekollektivet udfolde sig, tager man i den grad fejl. I stedet er jeg inviteret til kursus i, hvordan jeg kan interagere med internettet, især sociale medier, med formålet om at skabe et feministisk utopia på nettet. Kurset består af et uvist nummer af træningsprogrammer, hvor jeg i grupper, i par og alene bliver jeg trænet til at opdrage internettet, ved selv at blive opdraget af den gruppe skuespillerinder, der står foran mig.

Gruppen af kvinder udgør et feministisk skuespillerkollektiv, der har fundet hinanden online. I gruppen er kvinder fra de fleste af nordens lande, og tilsammen vil de revolutionere internettet til et feministisk utopia.

Det gode og det knap så gode
Jeg ved næsten ikke, hvor jeg skal starte. 35 x Me And Some Actresses er for mig en skizofren oplevelse. Langt hen ad vejen nyder jeg værkets eksperimentelle form og deres energiske og entusiastiske tilgang til publikum. Der glæde for projektet smitter, og jeg er hele vejen spændt på, hvad næste træningsprogram bringer. Mit store problem er, at jeg simpelthen ikke kan gennemskue, om skuespillerne er ironiske eller tager det dybt alvorligt – og det gør sig gældende for hele oplevelsen.

Jeg deltager i en række forskellige træningsprogrammer; nogle personlige, nogle informerende og nogle ret ligegyldige. Skellet imellem træningsprogrammerne er så store, at det er svært for mig at se, om den meditative øvelse om selvhad skal tages seriøst i lyset af videoworkshoppen jeg netop har været til, hvor jeg skulle lære at gestikulere ”internetagtigt” med mine hænder. Generelt er det en god oplevelse – det er spændende, skuespillerinderne er rare og skaber en vis tryghed, og jeg er hele tiden nysgerrig på, hvad der skal ske. Og lige som jeg er ved at give mig hen i ritualer og workshops om det feministiske utopia, taber kollektivet det hele på jorden.

Da kurset er ved at være slut, beder de publikum om at oplyse deres passwords og log-in oplysninger til sociale medier, så alle kan logge ind på hinandens platforme og poste opslag, der fremmer det feministiske internet. Da mine medpublikummer og jeg bliver skeptiske, bliver skuespillerne alvorlige og indbyder til en diskussion, som mildest talt er dekonstruktiv og ubehagelig. Al den gode stemning forsvinder, en propagandaagtig fornemmelse kommer op til overfladen, og de ellers rare skuespillere bliver stædige og fornærmede, indtil vi uden varsel smides ud af salen og forestillingen er ovre. Hvis den her slutning – eller hele kurset – er et forsøg på at tage røven på os, må jeg tage hatten af for gennemførelsen. Desværre vil den tilsyneladende ironiske tilgang fra skuespillernes side også betyde, at de går på kompromis med projektets værdier, og så er jeg ikke længere sikker på, hvad meningen med galskaben er. Værdierne i træningsprogrammerne er svære at forene med den prædikende diskussion, der faciliteres til sidst.

Om værket skal forstås i fuld alvor, eller om skuespillerkollektivet i den grad har narret mig, ender det ud med samme resultat: En uklarhed omkring vision, værdier og koncept.

Skynd dig ind og se den, hvis
… forestillingen kommer tilbage til DK, og du har lyst til at slippe feministiske værdier løs i et open-minded og legende kollektiv.

Studerende og fattig? Sådan gør du
Forestillingen er færdig med at spille på Godsbanen for nu, men hold øje med Blaue Frau, feministduoen bag 35 x Me And Some Actresses. Som turnékompagni, er der chance for, de krydser de danske grænser endnu en gang.

Foto: Liina Aalto-Setälä

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s