Anmeldelse: Erhard mod Monopolet

Spillested: Mungo Parks scene i Gladsaxe
Spilleperiode: I Gladsaxe 22. marts 15. april og på Aveny-T 26. april 9. maj 2019
Anmeldt af: Julie Mørkeberg

★★★★★

Hvad er det?
I 1963 tager Danmarks Radio TV-byens studier i brug – klar til at levere public service fra Gladsaxe. Men noget ulmer… For borgmester i Gladsaxe Kommune, Erhard Jacobsen, ser et DR, der manipulerer. Han ser røde lejesvende, der i sendetiden udfolder deres personlige, politiske propaganda. Er der noget om snakken, eller ser han spøgelser?

I Peter Langdals instruktion og Lasse Handbergs dramatisering genoplever vi dramaet mellem Erhard Jacobsen (Henrik Prip) og Mogens Vemmer (Anders Budde Christensen), der i over 30 år var DR’s Børn og Unge-chef. Et drama, der handler om licensbetalernes holdninger og værdier – en kamp om vores allesammens DR.

Det gode og det knap så gode
Som journalist og tidligere DR-medarbejder har jeg en naturlig interesse i DR og mediehistorie generelt. Derfor var jeg ekstra spændt på, hvilken oplevelse jeg ville få ud af Mungo Parks Erhard mod Monopolet.

Der er lagt op til drama mellem Erhard Jacobsen og Mogens Vemmer. Rivalernes diskussioner er rammefortællingen i forestillingen, hvor kendte politikere, markante tv-personligheder og elskede dukker bliver parodieret. Vi møder Cirkeline, John Mogensen, Jesper Klein, Kaj og Andrea, Otto Leisner, de kendte pausefisk og mange flere.

Forestillingen udfolder sig som et nostalgitrip med begavede, højaktuelle referencer til det medie- og kulturpolitiske landskab anno 2019. Vi får smagt på Djøfferi, fake news og KPI’er, mens Jacobsen og Vemmer skal lære at være “Uenige sammen” – en reference til DRs tema af samme navn. Der er ikke langt mellem grinene, og der sker hele tiden noget spændende og vedkommende på scenen, som vi kan forholde os til.

Erhard mod Monopolet er relevant og raffineret med noget på hjerte. Men har man ikke i forvejen indsigt i dansk politik-, medie- og kulturhistorie, vil man nok misse en del pointer og sjove indspark. Forstår man konteksten og de politiske referencer fra 1960’erne, vil man sandsynligvis sidde med et muntert smil gennem hele forestillingen.

Skynd dig ind og se den, hvis
du har interesse i politik, medier og kultur og vil med på en nostalgisk og underholdende rejse i det monopolistiske medielandskab.

Studerende og fattig? Sådan gør du
Er du under 25 år, koster en billet 130 kr. Er du studerende og over 25 år, må du af med 150 kr.

Foto: Mungo Park

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s