Zulu Comedy Festival: Uforberedt

Spillested: Teater Play
Spilleperiode: Udvalgte datoer fra d. 4. september 2018 – 7. maj 2019
Anmeldt af: Anne Louise Slott Thorborg og Line Kirsten Nikolajsen

Skynd dig ind og se den, hvis
… du vil se et spændende forsøg, der giver ligestillingsstof til eftertanke.

I Uforberedt får en kendt, sjov og uforberedt mand stukket et manuskript i hånden, som han aldrig har set før. Han ved altså lige så meget (eller lidt) om forestillingen, som publikum gør. Hvad han ved er, at den er skrevet af en anonym kvinde, og at det handler om sex. Det handler om seksuelle fantasier, om onani, om dårlige knald, skam og generelt alt det, vi helst ikke vil stå frem og tale åbent og ærligt om. Men Uforberedt er ikke et vredt, feministisk opråb om, at mænd slet ikke forstår den kvindelige seksualitet. Det er mere en ganske almindelig kvinde, som føler et behov for at italesætte et helt hverdagsagtigt forhold til sin egen seksualitet – et emne som, hun ofte oplever, kun bliver italesat af mænd. Uforberedt sætter spørgsmålstegn ved, hvor langt vi i virkeligheden er med ligestillingen og udfordrer sit publikum til at tage stilling til, om de ville have oplevet oplæsningen af de seksuelle fantasier anderledes, hvis de blev læst op af en kvinde.

Uforberedt er et spændende eksperiment at være vidne til. Selvom det måske ikke ligefrem er grænseoverskridende at høre om voldsomme seksuelle fantasier i en verden, hvor sex og nøgne kroppen nærmest smækkes i hovedet på en på siden af bybusserne, så tvinges man ikke desto mindre som publikum til at tage stilling til egne grænser og reflektere over et punkt i ligestillingsdebatten, man ikke nødvendigvis har overvejet før. Monologen tvinger ligeledes oplæseren til at reflektere over ting, de måske ikke har tænkt over før. Ting de måske ikke har lyst til at tænke over. Vi kan flere gange undervejs se, at oplæseren får ting at vide i teksten, som han ikke må sige højt, men, som man kan se, gør noget ved ham. Vi er hamrende nysgerrige efter at vide, hvad det mon er, der står, for vi får det ikke at vide, hvilket blot bidrager yderligere til den mystik, monologen kommer med. Hvem er den anonyme kvinde, der har skrevet det? Hvorfor skal det være en “sjov, ikke pæn, ikke grim, men fuckable” mand, der læser det op? Hvorfor gør hun det ikke selv? Hvorfor skal det være uforberedt? Og hvorfor er der stadig behov for en tekst som denne?

For nogle kan denne forestilling virke voldsom og måske endda forargende med de meget eksplicitte sexhistorier og den ufiltrerede ærlige tilgang til emnet. Den serveres dog med så solid en omgang humor, at vi egentlig ikke synes, at det på noget tidspunkt bliver grænseoverskridende at høre om. Monologen formår dog i dén grad at vække genklang og give rum til ligestillingsspørgsmål, som vi bestemt ikke må tage for givet, bare fordi “vi vel nok egentlig alle er lige her i 2018”.  

Uforberedt spillede for første gang på Edinburgh Fringe Festival i år 2015, og dette er første gang, den er oversat til dansk. Forestillingen spilles på udvalgte datoer i den kommende sæson 18/19 med nye, kendte, sjove og uforberedte mænd hver aften. Her kan bl.a. nævnes Mick Øgendahl, Peter Mygind og Michael Schøt.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s