Omtale: Edinburgh Fringe Festival

Spillested: Rundt omkring i Edinburgh
Spilleperiode: 3. – 27. august 2018
Anbefalet af: Kristoffer Spender

Skynd dig over nordsøen og se det, hvis
… du elsker teater, dans, stand-up, dukketeater og underholdning en masse.

Jeg sidder i lufthavnen og bladrer igennem det måske 400 siders lange katalog over alskens underholdning til Edinburgh Fringe Festival. Der er noget til ethvert hjerte og til enhver smag. Jeg bliver nærmest svimmel nu, når jeg sidder og bladrer mig igennem siderne. Side op og side ned med forestillinger på stribe. Jeg læser det nøje og udvælger mig nogle must-sees på forhånd. Hvad der rent faktisk venter mig, det ved jeg ingenting om. Så det er bare at kaste mig ud i det. Jeg udvælger mig på forhånd lidt godt og blandet, og så må jeg se, hvad der dukker op derovre af anbefalinger.

Da jeg lander efter en lidt træg flyvetur og ankommer til Edinburgh, bliver jeg bjergtaget. En hel by af den størrelsesorden holder styr på de mange begivenheder og ikke mindst det hav af mennesker i alle aldre, køn og etniciteter, der er kommet fra nær og fjern. Der er ikke ét rum, der ikke bliver brugt som scene, og således kan man opleve at sidde både i en kælder på et hotel og se en italiensk forestilling, eller man kan sidde i et gammelt operationslokale, som dyrlæger benyttede som undervisningsrum. Der er også helt almindelige teatersale, men også auditorier på universitet bliver brugt. Kort sagt er hele byen i sving. Lige fra det lokale politi til kaffebarerne. De har alle taget denne festival til sig. De repræsenterer alle stolt deres by. Ingen fortryder det ikke et splitsekund, at man måske havde valgt forkert, og ikke lige nåede dén og dén forestilling. Således omdannes hele den gamle slotsby til en hypertjekket festivalby.

Festivalen er ukurateret, og det vil sige, at du kan risikere at se noget frygtelig elendigt teater, men du kan lige såvel se noget, du aldrig har set før, som virkelig er fantastisk. Jeg så begge dele. Der er forestillinger hele tiden og overalt. En slags teater-netflix-katalog. Du bestemmer selv og kan således hoppe fra sted til sted. Det er i sandhed theater-on-demand. Du kan endda nå at se 8 forestillinger om dagen. Jeg kunne gå direkte fra en fysisk teater-performance, der handlede om, hvordan man seksualiserer kvinder til at ligne, ja, børn. – “Hit me baby one more time” – Den lader jeg lige stå et øjeblik… Til så at tage ind og se en Game of Thrones-parodi-revy. Hvilket lyder værre, end det var. Jeg er ikke i tvivl: jeg skal afsted igen næste år. Og året efter igen. Og jeg nupper måske et mere. Edinburgh er allerede i forvejen en utrolig smuk og charmerende gammel by, men under Fringe-festivalen lever og ånder den by igen af et stof, som kun drømme er gjort af. Skynd dig afsted, du kan nå det endnu.

Relevante links:

Festivalens hjemmeside:
https://www.edfringe.com/

De nominerede forestillinger til festivalens priser:
https://www.edfringe.com/take-part/awards/theatre

Rating liste:
https://edinburghfestival.list.co.uk/top-rated/

Egne anbefalinger:
What I talk about when I talk about running (NO)
The basement tapes (NZ)
Unsung (BE)
Egg (ES)
Thrones (UK)
Stardust (CO/UK)
Nele needs a holiday : The musical (BE)
John-Luke Roberts (stand-up UK).
Babyface (UK)
Dressed (UK)
Trojan Horse (UK)
Medea Electronica (UK)

Måske nogle af dem også rammer DK engang – det vil kun tiden vise.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s