CPH STAGE: Black Madonna

Spillested: Sort/Hvid
Spilleperiode: 08. juni – 09. juni 2018
Anmeldt af: Stinne Henriksen og Line Kirsten Nikolajsen

Skynd dig ind og se den, hvis
… du gerne vil se “what the fuss is all about”. Den er det værd!

Performancekunstneren Madame Nielsen og Christian Lollike har sammen skabt et værk, der dykker ned i racedebatten. Black Madonna er et tankeeksperiment inspireret af virkeligheden, hvor en kvinde langsomt skifter race. Hun maler hovedet sort, tager en krøllet paryk på og fortæller os, at hun hele livet har vidst, at hun i virkeligheden er en anden end hun er født som. Indeni er hun en sort kvinde. Når man kan skifte køn, så kan man vel også skifte race – eller hvad?

Black Madonna formåede at provokere allerede inden sin premiere, da flere slog sig voldsomt på plakaten, hvor en sortmalet Madame Nielsen optræder i profil under forestillingens oprindelige titel White Nigger/Black Madonna. Forestillingen har da også fået nogle slag med på vejen og er blevet beskyldt for at være både racistisk og langt over stregen. Vi går derfor ind til forestillingen med en vis forventning om at skulle se et provo-værk af dimensioner.

Den helt store provokation udebliver dog. Det gør fascinationen og tankestrømmen til gengæld ikke. For Madame Nielsen lykkes i den grad med at sætte tanker omkring race og racisme i gang. Madame Nielsen er en meget dragende og fascinerende fortæller at observere, og hendes særprægede og ultratynde ydre gør bestemt ikke forestillingens æstetik mindre interessant. Dramaturgisk er Black Madonna ikke et banebrydende mesterværk, men det er heller ikke meningen. Der er nemlig brug for simpelhed i fortællingen for at budskabet og opråbene kan brage igennem. Det er dejligt at få vendt tingene lidt på hovedet og blive rusket, når man sætter sig ind i teatermørket, og det lykkes Black Madonna ganske godt med.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s