Omtale: GENERATOR

Spillested: Takkelloftet, Operaen, Det Kongelige Teater.
Spilleperiode: 24. maj – 2. juni 2018
Anmeldt af: Clara Lindstrøm Gleerup & Trine Berg Balle

Hvad er det?
Vil du gerne se flere danseforestillinger, men ved ikke helt, hvor du skal starte? Eller er du måske allerede en garvet rotte i danseverdenen og vil udfordres på genren? Uanset hvad, så er GENERATOR et rigtig godt udgangspunkt. GENERATOR er dansekompagniet Dansk Danseteaters koreografiske udviklingsplatform, hvor tre koreografer får mulighed for at udvikle deres kunstneriske idéer og individuelle stil. Konceptet blev introduceret sidste år og fortsætter i år med endnu flere nye talenter. I løbet af aftenen præsenteres vi for tre koreografier, der er skabt af hhv. den Reumertnominerede, bosniske performer Edhem Jesenkovic, den tidligere korpsdanser ved Den Kongelige Ballet Sebastian Kloborg og den prisvindende brasilianer Alessandro Pereira. Tre vidt forskellige koreografier, der viser spændvidden i moderne dans.

Do You Like It? af Edhem Jesenkovic
Der er helt stille i salen foruden en svag, elektrisk rungen i baggrunden. Tre dansere træder prøvende ind i en stor neonlysende firkant. Den indrammer scenen og symboliserer måske hele værkets intention, nemlig “udforskningen af sammenhængen mellem individet og fællesskabet, selvet og samfundet”, som der står beskrevet i det udleverede program. Træder man ind i firkanten, er man underlagt fællesskabets sociale spilleregler.
Det starter langsomt ud – næsten lidt for langsomt, og fraværet af musik skaber en distance til de ellers utroligt dygtige dansere. De interagerer ikke med hinanden, men løber forvildede rundt i firkanten i hver sin paniske tilstand. Det forekommer indadvendt og når ikke rigtigt ud til publikum, men måske er det netop koreografens hensigt; vi føler os ikke altid velkomne i fællesskabet. Da musikken får lov at trænge igennem, bløder udtrykket op, de tre performere nærmer sig hinanden og danser nu i fællesskab i et langt midterstykke med buldrende musik, fantastisk lysbrug og et gennemgående ekspressivt formsprog. Det hele kulminerer til sidst i tre individuelle danse, som binder en flot kompositorisk sløjfe på italesættelsen af forholdet mellem fællesskab og individ.

Outpost af Sebastian Kloborg
En grænsepost er omdrejningspunktet i fortællingen om et menneskes rejse væk fra en verden fuld af undertrykte følelser. Tre kvinder, maskerede med nylonstrømper og iklædt korpsuniform, danser mekanisk sammen til en marchagtig musik. De befinder sig i et surrealistisk univers, som alligevel har klare referencer til den virkelige verden. Universet ændrer sig langsomt, musikken bliver mere dyster, og pludselig er der mere på spil end bare finurlig, humoristisk dukkedans. Brugen af lys- og lydeffekter bruges utroligt effektfuldt til konstruktionen af rum på scenen, og gør dansernes univers relaterbart. Det er en dragende fortælling, der på en virkelig spændende måde får skildret ønsket om at krydse grænser – både de fysiske og følelsesmæssige. Denne koreografi skal ses!

Kejser af Alessandro Sousa Pereira
Kejser er en undersøgelse af et menneske med magt – en kejser, gestikkens mester, der maskerer sin passion og lidenskab. Tre mænd står helt tæt sammen og bevæger sig frem og tilbage, mod hinanden, væk fra hinanden. Vi præsenteres for de smukkeste sanselige billeder, hvor lys, lyd og kroppe går op i en højere enhed. Udtrykket er en sammensmeltning af ballettens klassiske æstetik og træk fra nyere moderne dans, der skaber en flot dualitet i dansen. Musikken er bl.a. af den belgiske komponist Wim Mertens, hvis følsomme og inderlige udtryk komplementerer dansernes maskulinitet til fulde. Mertens’ musik skal virkelig tjekkes ud, det niver i øjnene og giver en klump i halsen – og det gør koreografien også! Man mærker, at hele salen sitrer af koncentration, vi følger hver eneste bevægelse nøje og rammes af de tre mænds skiftevis kraftfulde og inderlige udtryk.

Skynd dig ind og se den, hvis
… du vil opleve tre koreografier, der på hver sin måde undersøger, udfordrer og underholder!

Studerende og fattig? Sådan gør du
Er du studerende over 25 år, er der billetter til 115 kr., og er du under 25 år, koster de bare 95 kr.

Foto: Søren Meisner

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s