Anmeldelse: FRYGT FÆNGSLET

Spillested: Fængslet i Horsens
Spilleperiode: 13. april – 5. maj 2018
Anmeldt af: Gæsteanmelder Magnus Kring Nikolajsen

★★★★

Hvad er det?
FRYGT FÆNGSLET er Dystopia Entertainments nyeste værk i rækken af skrækindjagende totalteater. Denne gang er horrorgruppen rykket ind i det gamle fængsel i Horsens, hvor de har skabt en myrekrybsfremkaldende historie med gæsten som aktiv hovedperson.
I en nær dystopisk fremtid bliver fascistiske diktaturer mere og mere dominerende. De velfungrende retsstater er afmonteret og paranoiaen hersker. Domstolene er blevet overflødige i sager om spionage, systemkritik og politisk aktivisme og mistænkte folk henrettes. Som gæst spiller du rollen som en mistænkt, der er havnet på dødsgangen sammen med en lille håndfuld andre uskyldigt dømte. Bedst som det ser allermest sort ud, bliver du kaldt ind på fængselsinspektørens kontor, som fortæller, at et stort antal fangere er begyndt at forsvinde sporløst. Du og dine medfangere tilbydes en benådning, hvis I er villige til at lede efter fangerne i de mørke, uhyggelige skakter under fængslet. Skakterne siges at have huset alverdens uhyggeligheder og med intet andet valg begiver I jer ned i rædslernes kælder, hvor mørket aldrig glemmer.

Det gode og det knap så gode
Der er ingen tvivl om, at Dystopia Entertainment kan deres kram, når det kommer til gys og gru. FRYGT FÆNGSLET minder om det tidligere værk The Experiment, som spillede i Vejle, der også var vanvittig uhyggelig og yderst gennemført. Hvor The Experiment udmærkede sig i en lang række ‘jump scares’, er FRYGT FÆNGSLET en langt mere psykologisk klam oplevelse. Der er klart skruet ned for antallet af ‘jump scares’, og det ærgrer en som mig, der elsker den slags. Dermed ikke sagt at oplevelsen bliver vattet, for historien spiller en langt større rolle her og involverer i højere grad gæsten. Du bliver rørt ved, hevet i og jagtet af de uhyggelige skuespillere, og vi går derfra med blod i ansigtet. Det er grænseoverskridende og ubehageligt, men på en absurd spændende måde. Man skal f.eks. virkelig minde sig selv om, at det bare er fiktion, når en anden fange ude i fængselsgårdn brøler, at du er hans bitch, og at han vil få de andre fanger til at voldtage dig, hvis du ikke kysser hans sko. Det lyder voldsomt, men ikke desto mindre er det en glimrende demonstration af, at Dystopia Entertainment går all in, og derfor er deres horrorværker så unikke og fede.

Detaljerigdommen er høj og det er en fornøjelse at være vidne til et værk, hvor det virker til, at man har udnyttet de midler, man har til rådighed på bedst mulig vis. Man har ikke fornemmelsen af at gå rundt i en teaterkulisse og glemmer også, at der bag de overnaturlige væsner, vi møder i kælderen, gemmer sig ganske almindelige mennesker, som bare er sminket og har en helt særlig evne til at skræmme livet af folk. Skuespillerne fortjener stor ros. De er skarpe og det klæder dem at optræde på dansk (modsat oplevelsen i Vejle, som var på engelsk).

Selvom FRYGT FÆNGSLET er en skræmmende, gennemført og klam oplevelse, går der dog en lille smule luft af ballonen, når det helt store adrenalinsus udebliver. Havde man benyttet sig af en anelse flere ‘jump scares’, havde det potentielt kunne hjælpe det på vej. Det er uden tvivl et spørgsmål om smag, men for mit vedkommende bevirker det store fokus på fortællingen og de psykologiske virkemidler, at jeg ikke går derfra og frygter for min nattesøvn. Det er en skam, for rammerne og indholdet er bestemt til det, men det er som om, at det aldrig rigtig svinger sig helt derop, hvor oplevelsen virkelig sidder i kroppen efter. Du skal dog ikke snyde dig selv for et besøg i Dystopia Entertaiments uhyggelige horrorværker, for de kan lave skræmmende totalteater, som man sjældent ser det i Danmark.

Skynd dig ind og se den, hvis…
… du tør!

Studerende og fattig? Sådan gør du
En skrækindjagende aften i Horsens Statsfængsel koster dig 195 kroner!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s