Anmeldelse: Meditationer

Spillested: AKT1
Spilleperiode: Kan høres på AKT1s hjemmeside, iTunes og SoundCloud
Anmeldt af: Anne Louise Slott Thorborg

★★★★★

Hvad er det?
Har du nogensinde prøvet at meditere eller dyrke yoga? Så vil du helt sikkert kunne nikke genkendende til de ting, der fortælles om i dette radiodrama. I Meditationer føres lytteren gennem forskellige faser af meditation. Men det er ikke en almindelig meditationsvejledning. Den rolige og rare talestrøm indeholder pludselig meget mere og andet end, hvad den plejer. Der reflekteres på humoristisk vis over, hvordan meditation til tider giver plads til det helt modsatte af, hvad det måske burde: Tankemylder og masser af ubesvarede spørgsmål. Hørespillet er skrevet af Ida Holmegaard og instrueret af Camilla Sieling Langdal.

Det gode og det knap så gode
Meditationer er et enormt vellykket radiodrama. Teksten er helt tydeligt skrevet med henblik på at blive hørt efterfølgende, og sammen med den malende lydscenografi fra Lotte Rose Kjær Skau skabes et effektfuldt resultat. Bjarne Henriksens dybe, rolige stemme passer godt til den rare meditationsunderviser, og jeg lader mig gentagende gange forsvinde væk i hans strøm af ord. Den meditative stemning skaber det perfekte grundlag til de humoristiske brud, der kommer. Den rolige stemmeføring bevares, men indholdet skifter pludseligt, f.eks. med denne sætning: “Magten over åndedrættet er måske en af de største former for magt, man kan have over et andet menneske. Mærk det.” Dette får mig til at tænke på, hvorfor jeg overhovedet følger en fremmed mands instrukser.

Således gemmer stykket på en perlerække af skift, som skubber til de gængse forestillinger om meditation. Hvad hvis ens tanker løber afsted, når det er meningen, at man ikke skal tænke på noget? Handler blødhed om at føle sig blød og varm i kroppen, eller handler det om de ekstra kilo fedt man tog på til jul? Lyduniverset bidrager til at tegne kontrasterne endnu tydeligere op, eksempelvis da der lyder skingre, skarpe lyde, mens der tales om blødhed.

Ca. halvvejs inde kommer en af de andre elever til meditationstimen og stiller en masse spørgsmål til meditationsunderviseren. Spørgsmålene handler om, hvordan man skal forstå, hvad meditation handler om, og hvad sindet egentlig er for noget. Han reflekterer over, om vores bevidsthed i virkeligheden slet ikke kan beskrives, men at forsøget i sig selv måske er meningsfuldt. Den sidste del gennemgår således en række mere abstrakte og til tider kliché-agtige betragtninger inden for meditation, som jeg finder enormt morsomme.

Slutningen på stykket er desværre lidt ud af det blå, hvilket måske netop er pointen, fordi det minder om, hvordan en meditationslektion afsluttes, men her kommer det til at virke lidt fladt.

Skynd dig ind og se den, hvis
… du vil have en både afslappende og morsom lydoplevelse, som er velskrevet og har en velkomponeret lydscenografi.

Studerende og fattig? Sådan gør du
Alle hørespil fra AKT1 kan hentes fuldstændig gratis fra deres hjemmeside eller høres på iTunes og SoundCloud.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s