Anmeldelse: Danmark, mit fædreland

Spillested: Biblioteket på Rentemestervej + danmarksturné
Spilleperiode: 14. – 23. marts 2018
Anmeldt af: Anne Louise Slott Thorborg

★★★

Hvad er det?
Danmark, mit fædreland er en co-produktion mellem 7 forskellige teatre fra hele Danmark. De er gået sammen om at besvare spørgsmålet: “Hvad kan min egn bidrage med til et danmarksportræt?”. På scenen er en skuespiller fra hvert teater, som alle har taget en genstand med for at bidrage til portrættet. Gennem en række meget forskelligartede scener udforsker de idéen om danskhed. Det er således ikke en lineær fortælling, men nærmere en mosaik med små sekvenser, som alle bidrager til det endelige billede af, hvad danskhed kan være i år 2018. Forestillingen spiller i forskellige byer over hele landet med en ny instruktør hvert sted. Ophavskvinden bag er Josephine Nørring.

Det gode og det knap så gode
Scenen er et kridhvidt galleri-agtigt rum, hvori mærkværdige genstande er placeret i oplyste montre. En shawarma, en sukkerroe og janteloven er bare nogle af de i alt syv udstillede genstande. Syv skuespillere træder frem på scenen og skiftes til at præsentere deres kunstgenstand, som har en relation til den egn, de kommer fra, og som de mener kan bidrage til danmarksportrættet. Herefter følger i alt syv små scener med meget forskelligt indhold og udtryk. Vi kommer både igennem et nedstyrtningstruet kystsommerhus med et homoseksuelt par, et hospital med en ældre mand, som er blevet afhængig af sin medicin og en ældre bornholmsk mand, som er groet fast i en klippe som symbol for hans traditionalistiske afsky over for alt nyt. Nogle af historierne er sjove, mens andre er tragiske, smukke eller abstrakte. Det er nogle dygtige skuespillere, og det er interessant at se de mange forskellige holdninger til og idéer om, hvad danskhed er. Der er klart nogle sjove og smukke idéer undervejs, som fx sammenligningen mellem den nye popstjerne-generation over for den gamle ‘røde mor’-generation eller scenen med en pige, der dyrker yoga over for en muslimsk pige, der beder. Kontraster og sammenligninger er gennemgående i mange af sekvenserne.

Desværre bliver udtrykket meget rodet, og jeg har svært ved at finde hoved og hale i de forskellige historier, og hvordan de kan relatere til hinanden – udover at de selvfølgelig alle viser en bestemt side af Danmark. Der bliver taget for mange tematikker op, hvilket desværre skaber en lidt for fragmenteret forestilling. På trods af at mange sekvenser fungerer godt isoleret set, synes jeg ikke, de kommer helt i mål med at få skabt et samlet portræt af, hvad Danmark er.

Skynd dig ind og se den, hvis
… du vil se en moderne collage-forestilling om Danmark, som både er sjov, alvorlig og smuk.

Studerende og fattig? Sådan gør du
For unge under 25 år koster billetterne 105 kr. For dem, som er over 25 år, men er studerende, koster billetterne 125 kr. Kan I samle jer min. seks personer under 25 år, så kan I slippe afsted med kun at betale 40 kr. pr. billet.
Truppen er ca. halvvejs i deres danmarksturné, og man kan stadig nå at se forestillingen i København, Holbæk, Nykøbing Falster og på Bornholm.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s