Anmeldelse: National Udstilling

Spillested: SMK – Statens Museum for Kunst
Spilleperiode: 24.-25. og 27.-28. januar 2018
Anmeldt af: Sóley Freyja Eiríksdóttir

★★★★

Hvad er det?
National Udstilling er en performance-installation af designduoen KASPERSOPHIE i samarbejde med koreografen Martin Forsberg. Værket kan opleves forskellige steder på SMK og foregår i 4 timer. Seks dansere bevæger sig i samlet, savlende flok gennem museet i slowmotion. De er iført dragter i rosa og røde nuancer samt Adidas-sneakers med træskohæle. Disse dragter er nyfortolkninger af den danske nationaldragt. Med værket ønsker kunstnerne at kaste nyt lys over genopblomstringen af nationalromantikken idag.

Det gode og det knap så gode
Dette er et værk, der kræver tålmodighed. Danserne står pludselig midt i Statuehallen på SMK. Der står en skare af tilskuere hele vejen rundt om dem. Danserne bevæger sig langsomt i en slags meditativ tilstand, som jeg lader mig opsluge af. Min hjerne kobler fra, og jeg flyder med i samme tempo som dansernes bevægelser. Det er indtil, jeg opdager en lang spyt-tråd, som hænger ud af munden på en af danserne. Jeg undersøger de andres munde og ser, at de alle savler.

Det er et værk, hvor man behøver en vis forståelse for idéerne bag for, at det ikke bare skal blive mærkelig performancekunst med savlende dansere. Det er der heldigvis: en museumsguide går rundt mellem tilskuerne og forklarer værket og besvarer eventuelle spørgsmål. Han giver mig den information, jeg behøver for at kunne forstå værket. Savlet giver sammen med det langsomme tempo værket en kvalitet af skovsnegl, som sagte glider fremad og efterlader sig et spor. På den måde bliver savlklatterne på gulvet en manifestation af tiden i værket – vi kan se, hvor værket har været tidligere.

Efter en god halv times tid er den store skare af tilskuere opløst. Der sker nemlig ikke nogle udsving eller skift i tempo undervejs. Det er et værk, som man ikke behøver at følge i alle fire timer. Selv går jeg ud til de andre udstillinger på SMK, men bliver ved med at vende tilbage til værket for at se, hvordan det nu ser ud. Det er som at komme hen til en ny skulptur, hver gang jeg vender tilbage. Nye historier udspiller sig, nye retninger opstår i værket, og spændingerne mellem danserne forandrer sig. Så selvom min tålmodighed ikke holder til at opleve alle fire timer i streg, så drager det mig, at jeg ved, at noget nyt kan være sket. Det er et utrolig interessant værk, som får mig til at færdes anderledes på museet, end jeg normalt ville have gjort.

Skynd dig ind og se den, hvis
… du vil opleve en levende skulptur.

Studerende og fattig? Sådan gør du
Når du har betalt indgangsbilletten til SMK, kan du gratis se værket. En person under 30 må af med 85 kr. for at komme ind på museet, men så har du også tilgang til mange andre udstillinger.

Foto: AdeY

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s