Anmeldelse: Blåklokker

Spillested: AKT1
Spilleperiode: Kan høres på AKT1’s hjemmeside, iTunes og Soundcloud.
Anmeldt af: Anne Louise Slott Thorborg

★★★★

Hvad er det?
I Blåklokker tages publikum med på en forfærdelig rejse ned i depressionens grumme dyb. En rejse der virker som om, at den aldrig ender. Vi følger kvinden Mikin, som kæmper med at være fanget af en tyngende depression. Det er en abstrakt forestilling, og teksten skifter mellem at være samtaler med en kæreste, en indre stemme og måske oplæsning fra en dagbog. Vi følger Mikins nedture, opture og hendes voldsomme tvivl på sig selv og de relationer, hun har til andre mennesker.
Blåklokker er et radiodrama fra AKT1 med de tre skuespillere Anette Støvelbæk, Mikkel Arndt og May Lifschitz. Forestillingen er skrevet af svenske Alexandra Loonin.

Det gode og det knap så gode
Hvis du nogensinde har kendt en person med svære psykiske problemer såsom depression, bipolar sygdom eller lignende, så vil dette hørespil vække skræmmende genklang. Dramatiker Loonin har ramt plet i forsøget på at illustrere de tanker og følelser, som den stakkels Mikin oplever og den svære situation og afmagt, hendes nærmeste efterlades i. Det er ubehageligt og ubarmhjertigt at høre hendes indre tanker, om et liv hun konstant forsøger at finde sig selv i samtidig med, at hun flygter fra det hele.
Også lyduniverset understøtter tankerne og følelserne godt, med det ekko-agtige tomrum stemmerne klinger ud i – meget lignende den rungende fornemmelse, der kan være i hovedet, når man har det dårligt. Lyduniverset skaber også er godt flow i teksten, som understøtter hvor dybt Mikin er kommet ned i depressionens hul.

Teksten er til tider lidt tung. Den skifter mellem at have en meget naturalistisk tone og en mere poetisk klang. Det gør, at teksten snubler over sig selv en gang imellem, og jeg kan ikke finde ud af, om jeg skal lære Mikin at kende, eller om jeg blot skal forstå hendes situation fra et mere distanceret synspunkt. Netop denne vekslen gør også, at skuespillerne til tider kommer til at lyde lidt over-artikulerede i de naturalistiske tekstbidder og lidt flade i de mere poetiske tekstbidder.

Det er dog godt set af Loonin at behandle en psykisk problemstilling i et radiodrama, som netop kan være en eminent platform til de mere sanselige og eftertænksomme budskaber. Blåklokker er en interessant og god oplevelse, som sagtens kan tåle at blive lyttet til et par gange for at få alle nuancerne med.

Skynd dig ind og hør den, hvis
… du vil høre en udlægning af, hvordan det kan føles at leve med depression eller at være tæt på en, som gør det.

Studerende og fattig? Sådan gør du
Alle AKT1’s skønne hørespil kan høres gratis. De kan hentes på deres hjemmeside, iTunes, SoundCloud eller hvad du nu ellers bruger af Podcast-tjenester.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s