Anmeldelse: Persefone stikker af

Spillested: AKT1
Spilleperiode:
 Kan høres på AKT1’s hjemmeside, iTunes og SoundCloud
Anmeldt af: Kristoffer Spender

★★★

Hvad er det?
Persefone stikker af er et radiodrama og lidt af en mundfuld, for historien foregår i et alternativt univers, hvor de græske guder er blevet menneskelige, eller rettere sagt, hvor mennesket er blevet guder. Persefone, datter af Zeus, er træt af sit liv, og hun skal ifølge den oprindelige myte leve en stor del af sit liv i underverdenen hos Hades. Men menneskerne er blevet guder og har fundet en evig sol. Derfor må Hades flytte Underverdenen – og dermed døden – op til overfladen. Hades holder flyttedag, og Persefone udnytter flyttedagen til at stikke af. Hun er incestoffer og skal konstant gøre, som mændene i hendes familie tvinger hende til. Først og fremmest er der tale om en frigørende kvindekamp, men det er også en fortælling om vores højaktuelle klimakrise, som tvinger tusindvis af mennesker på flugt, og hvis vidtrækkende konsekvenser vi slet ikke kan forestille os. Det gør dette radiodrama dog. Det forestiller sig, at mennesket har lavet en pagt med guderne om at få en evig sol for til gengæld at lade Hades og døden flytte ind midt i livet. Årstiderne er ved at blive afviklet, og det minder sådan set om virkeligheden i Danmark lige nu, hvor vejret føles som ét langt efterår.

Det gode og det knap så gode
De meget stiliserede stemmer fungerer ganske glimrende, og selve udsagnet i forhold til klimakrisen kan jeg jo kun støtte op omkring. Alligevel er det, som om balancerne mellem det absurde og det konkrete er ujævn. På den måde bliver det en kende rodet og virkeligt svært at dechifrere, hvad der tilhører hvad. Der er to spor: et om mennesker og klima og et om guderne på Olympen. Og det er svært at følge med i, hvornår man akkurat lige er i det ene rum eller det andet. Når det så er sagt, så synes jeg manuskriptets små finurligheder og sjove påfund er virkelig søde, og jeg trækker da også ofte på smilebåndene. At den kun får tre stjerner, hænger altså sammen med, at der er fyldt alt for meget information ned i de 20 minutter, som lytningen tager. Der drømmer jeg om en lidt strammere komposition.

Skynd dig ind og hør den, hvis
… du har lyst til en blanding af gode, græske guder, der laver løjer på Olympen og små subtile hints til mennesket midt i klimaforandringens tidsalder. Hør den, hvis du er fan af guder, der flytter ind i nye boliger med spa og så videre.

Studerende og fattig? Sådan gør du
Gratis er altid godt. Hør Persefone stikker af på: http://www.akt1.dk.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s