Anmeldelse: Lysistrate

Spillested: Odense Teater
Spilleperiode: 4. – 22. december 2017
Anmeldt af: Nana Bruhn Rasmussen

★★★★★

Hvad er det?
Lysistrate er en komedie skrevet af Aristofanes for næsten 2500 år siden. Den omhandler kvinderne fra Athen og Sparta, som vil afslutte den peloponnesiske krig på en forholdsvis alternativ måde; nemlig ved at nægte deres mænd sex. Her er den sat op af 4. årgang fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i en dejligt gakket og lidt mere moderne udgave. Skuespillerne lægger hver aften ud med at trække en tilfældig rolle op af en smukt dekoreret hat, hvorefter de ifører sig det tilsvarende kostume bestående af en paryk og karakterens kønsdele. Alt kan ske i Lysistrate, da skuespillerne i høj grad improviserer sig igennem forestillingen og på fornemste vis benytter enhver mulighed for at sætte krydderi på forestillingen.

Det gode og det knap så gode
Det er noget af en mundfuld, man her har kastet sig ud i, da alle skuespillerne skal kunne spille alle karaktererne. Langt hen ad vejen kommer de rigtig godt i mål, da det er tydeligt, at der er lagt et godt stykke fodarbejde i at klarlægge målet, drivkraften og de afgørende linjer i hver enkelt scene, samt at de 4.-årgangsstuderende er vanvittig godt trænet udi improvisation. Et sådant dogme medfører dog også, at forestillingen mister lidt af sin skarphed, da skuespillet somme tider stikker af fra historien, og det nærmer sig ukontrolleret teatersport. Alligevel er der ingen famlen eller snublen, da skuespillerne interagerer utroligt flot med både hinanden og publikum.

Skuespillerne er bestemt heller ikke bange for at kaste sig ud i fysisk komik med pik og patter, hvad der også er visuelt repræsenteret i de eksplicitte kostumer med glimmer i kønsbehåringen. Forestillingen kan godt bære det, da det inkorporeres som et naturligt element, men det ligger lige på grænsen til at være for meget. Flere af de mandlige roller har blandt andet fået så stor en kalorius, at den er nødt til at blive løftet af en bæresele.

Forestillingen er akkompagneret af en musiker, som befinder sig på scenen og live skaber rytmer og toner. Dette element er med til at løfte forestillingen, da den ensformige klang binder den vanvittige forestilling rigtig flot sammen.

Skuespillerne forsøger at argumentere for forestillingens relevans ved at sætte den i relief af de krige, som Danmark (mere eller mindre officielt) deltager i. Dette virker søgt, da jeg ikke umiddelbart kan forestille mig, at nøglen til fred ligger i at nægte alverdens mænd sex. Der er derimod flere scener, som overrasker mig med deres aktualitet, da de sætter fokus på en kønsdebat, som bliver mere og mere polariseret.

Lysistrate ville nok i det hele taget have gavn af en lidt skarpere rød tråd, men det er utvivlsomt en virkelig sjov, flot og interessant forestilling.

Skynd dig ind og se den, hvis
… du har lyst til at blive blæst bagover af en række unge skuespilleres evner inden for improvisationens kunst og samtidig få godt gang i lattermusklerne!

Studerende og fattig? Sådan gør du
Du kan få billetten til den nette pris af 85 kr., hvis du er studerende eller under 25 år – og for 280 kr. kan du blive indehaveren af et sæsonkort til Klub U, som giver adgang til alle teatrets forestillinger i 17/18.

Foto: Ard Jongsma

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s