Anmeldelse: RODIN – en dans i sten

Spillested: Teaterøen, Asterions Hus
Spilleperiode: 21. november – 2. december 2017
Anmeldt af: Trine Berg Balle

★★★

Hvad er det?
RODIN er en forestilling om en af Frankrigs største og mest kendte billedhuggere, August Rodin – eller nærmere om hans skulpturer og skabelsesproces. I år er det 100 år siden Rodin døde, og i den anledning hyldes han af Asterions Hus med denne sanselige danseperformance. Danserne Tilde Knudsen og Liv Mikaela Sanz lægger kroppe til nogle af Rodins mest kendte skulpturer, som bl.a. Kysset og Grubleren. Fortalt gennem små, ekspressive tableauer, vækkes figurerne af sten til live.

Det gode og det knap så gode
Tilde Knudsen og Liv Mikaela Sanz er uden tvivl dygtige performere. Deres kroppe er stærke og flotte og de kan bevæge sig både kraftfuldt og yndefuldt – med råhed og elegance. Jeg bliver grebet af de to kvinders bevægelser og samspil og den måde, de leger med figurernes form og udtryk.
På scenen er også fotografen Ingrid Bugge, der undervejs tager billeder af de to kvinder eller assisterer med lyssætningen. Hun fungerer som en slags ”kunstnerens beskuende blik”, der skal bringe os tættere på den skabelsesproces, som Rodin antageligvis har gennemgået. Hendes position bliver dog til tider lidt akavet, og overgangene mellem de udtryksfulde danse bliver stive, når hun skal ”spille kunstneren” og annoncere, hvad der skal ske i næste scene. Disse seancer hiver os ud af universet for en stund, og det er lidt ærgerligt.

Ingrids billeder er dog utroligt smukke og vises momentvis på bagtæppet, som ofte danner rammen om det visuelle udtryk. Der eksperimenteres med scenografien på en måde, hvor både videokunst, lys og skyggespil går op i en højere enhed og giver dansene et ekstra lag. Også lyduniverset er interessant, og hver dans får på den måde både sit eget visuelle og auditive udtryk.

Som undertitlen også antyder, er det ”en dans i sten”, og det er spændende at se, hvordan de ellers døde stenfigurer får mimik, bevægelse og en art personlighed. Da forestillingen er slut, føler jeg mig dog ikke særligt meget klogere på Rodin. Måske er det heller ikke formålet, men jeg mangler en mere udtalt sammenhæng mellem dansene eller en historie, der kan binde dem sammen og give en tydeligere idé om, hvem Rodin var som kunstner. Der er bestemt vækket en nysgerrighed for hans arbejde, men nogen biografisk indsigt får man umiddelbart ikke.

Skynd dig ind og se den, hvis
… du er til smuk performancedans opført i en visuelt stærk scenografi.

Studerende og fattig? Sådan gør du
Er du under 25, kan du skaffe en billet til bare 55 kr.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s