Anmeldelse: Os

Spillested: Teater Momentum
Spilleperiode: 28. september – 12. oktober 2017
Anmeldt af: Nana Bruhn Rasmussen

★★★

Hvad er det?
Det norske scenekunstkollektiv By Proxy har med forestillingen Os for alvor indtaget Teater Momentums vol. 11. Forestillingen drejer sig om forskellene, der skiller os mennesker fra hinanden – og lighederne, der binder os sammen. Således bliver der taget fat på både køn, seksualitet og race blandt andet med hjælp fra den hvide, heteroseksuelle mand, der gerne vil sige undskyld for lidt af hvert, men uden helt at mene det. By Proxy er ikke bange for noget – hverken nøgenhed, publikumskontakt eller store armbevægelser. Her er der skruet op for det hele.

Det gode og det knap så gode
På mange måder er forestillingen en bekræftelse af alle de fordomme, jeg havde om et norsk scenekollektiv; der er tale om en tour-de-force i, hvilke holdninger man helst skal have som ung og engageret kunstnertype. Samtidig har man mulighed for selv at tage stilling til diverse mere eller mindre personlige spørgsmål igennem et lampesystem, som må være enhver teknikers værste mareridt, idet hvert sæde har en kontakt, som er tilknyttet en unik lampe i loftet. Det er en utroligt kreativ måde at engagere publikum på, og ideen er god til at danne ramme om en forestilling, som vil vidt omkring.

Der er i høj grad taget afsæt i kunstnerne selv, hvorfor Os minder mere om en præsentation af disse end et egentligt teaterstykke. Jeg er derfor heller ikke i tvivl om, at der er tale om nogle dejlige og yderst interessante mennesker, men det ville have klædt forestillingen med et narrativ og nogle konflikter imellem karaktererne.

Der er mange geniale øjeblikke at finde i Os, blandt andet når den biseksuelle kvinde blankt afvises fra homo-miljøet og når den dominerende mand bliver tvunget i knæ, får stukket et æble i munden og sendt ud af scenen i hundesnor. Jeg ville ønske, at disse momenter var blevet dyrket og fulgt ordentligt til dørs, for desværre har forestillingen tendens til at bevæge sig lidt for hastigt videre til næste emne fremfor at lade sig fordybe i mere konkrete fortællinger. Det skal understreges, at jeg var rigtig godt underholdt hele vejen igennem, da flere af spillerne har fantastisk fysik og mimik, men desværre formår forestillingen ikke at gøre et dybere indtryk, da dens behandling af temaerne er forholdsvis overfladisk.

Skynd dig ind og se den, hvis…
… du trænger til en god aftens underholdning, godt kan lide norsk accent og har lyst til at blive klogere på dig selv og dine egne holdninger.

Studerende og fattig? Sådan gør du
En ungdomsbillet koster 100 kr., hvis du er under 25 eller 80 kr., hvis du kan slæbe 5 af dine unge venner med. Man kan også tænke langsigtet og få adgang til alle sæsonens forestillinger med et ungdomsårskort til 400 kr.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s