Anmeldelse: Othello

Spillested: Kronborg slot
Spilleperiode: 1. juli – 13. august 2017
Anmeldt af: Anne Louise Slott Thorborg

★★

Hvad er det?
Othello – anything goes er en børneforestilling produceret af Hamletscenen. Forestillingen spiller på en udendørsscene i de smukke omgivelser på Kronborg slot. Aldersgruppen er fra 6 år og opefter, og publikumsrækkerne fyldes først og fremmest af børn i fritidshjemsalderen, deres pædagoger, forældre og bedsteforældre.

Selve forestillingen er dukketeater fremført af to dukkeførere. Dukkeførerne siger ikke nogen rigtige ord, men kun pludrende lyde, som understøtter dukkernes handlinger og følelser. Forestillingen er baseret på Shakespeare-tragedien Othello og handler i overordnede træk om krig, kærlighed, jalousi og magt.

Det gode og det mindre gode
Først og fremmest er jeg nødt til at pointere, hvor henrykt jeg er over scenografien. De ca. 30 cm høje dukker bevæger sig rundt på et skakternet scenegulv, som er placeret i hoftehøjde. Selve dukkerne ligner skakbrikker, hvilket elegant understreger hele forestillingens tema. De to dukkeførere skiftes løbende til at styre de godt 7 dukker, og begge formår virkelig at få lagt følelser og personlighedstræk i hver eneste dukke. Med deres små fine lyde og bevægelser føles dukkerne meget levende.

At tage en så ulykkelig fortælling, som Othello jo er, og gøre den til børneteater, synes jeg er meget modigt. Der er store, tragiske følelser på spil, og hver eneste dukke ender med at ligge død på det lille scenegulv. Men de ting, som virkelig er interessante ved den oprindelige Shakespeare-historie, går desværre tabt. Forestillingen varer kun 30 minutter og i valget af de mere børnevenlige og sjove fortælletræk, bliver fortællingen lidt flad og mangelfuld. Hvis man ikke kender fortællingen på forhånd, kan det være svært at følge med, hvilket understreges af de voksnes løbende forklarende hvisken på tilskuerrækkerne, så børnene forstår, hvad der sker. Karakterernes indbyrdes forhold bliver heller ikke etableret ordentligt, og det kan være svært at forstå, hvordan Othello kan blive så vred, at han ender med at slå sin egen hustru ihjel.

“Jeg synes, det var mere sjovt, end det var kedeligt”, siger et barn da forestillingen er slut. Dette ser jeg som er godt eksempel på, at forestillingens små humoristiske elementer til tider ramte plet, men at det også var kedeligt.

Kort fortalt har jeg stor respekt for, at man overhovedet forsøger at formidle Shakespeares tragedier på en måde, så selv børn kan være med, men jeg synes desværre ikke helt, det lykkes her. Man skærer så mange vigtige elementer væk, at fortællingen mister sin kerne.

Skynd dig ind og se den hvis…
…du har et barn, småsøskende el. lign., som du gerne vil introducere til Shakespeare med en hyggelig og fin dukkeforestilling. Du skal dog være klar på at kunne forklare, hvad forestillingen handler om.

Studerende og fattig? Sådan gør du
Forestillingen er en del af entréprisen til Kronborg slot. Her koster en studiebillet 130 kr., og så får du altså både en teaterforestilling og mulighed for at (gen)opleve det smukke Kronborg slot.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s