Anmeldelse: Problemet med Douglas

on

Spillested: Fredericia Teater
Spilleperiode: 11. maj. – 20. maj
Anmeldt af: Line Kirsten Nikolajsen

★★★★

Hvad er det?
En helt ny musical som er løst baseret på Franz Kafkas Forvandlingen. Det er en mindre musical med kun 5 medvirkende, som spiller på Fredericia Teater lille scene. I fortællingen møder vi Douglas (Lars Mølsted); en ung mand, som virkelig har livet kørende for sig. Han lever en succesrig tilværelse med sin smukke forlovede, lige indtil han en dag begynder at opleve uforklarlige forandringer i hans krop. Douglas er nemlig langsomt ved at forvandle sig til en snegl! Både mor, far, storebror og kæreste må nu på bedste vis omstille sig og hjælpe Douglas igennem den voldsomme forandring, når hans liv pludselig tvinges til at acceptere en tilværelse som snegl.

Det er en ret absurd historie (på den virkelig sjove måde), som dog har rod i en meget dybere og rørende fortælling om, hvordan vi reagerer, når en vi har kær langsomt forsvinder.

Det gode og det knap så gode
Fredericia Teater er et af de allerbedste inden for dansk musical, og de er især gode til at gøre plads til mindre og skæve musicals, som for alvor kan være med til udvide opfattelsen af, hvad musicals egentlig er og kan. Det behøver ikke altid være store veldansende ensambler, glitter, glamour og store ballader. Det kan nemlig, som Problemet med Douglas, også være absurde, skæve og nærværende opsætninger. Problemet med Douglas er ved første øjekast en helt absurd og skør fortælling om en mand, der bliver til en snegl, som dog i virkeligheden rummer et langt dybere og mere rørende budskab. Selve teksten skal i den grad roses for at ramme total plet i forhold til, hvordan man som pårørende reagerer, når nogen, man elsker, pludselig rammes af tragedien. De har virkelig fået mange nuancer og reaktionsmønstre med, som skuespillerne behandler på fremragende vis.

Første del af forestillingen bæres i høj grad af humoren, og selvom det for det meste er sjovt og spøjst, så kammer det ind imellem lidt over i det platte. Der er ind imellem humoristiske indslag, som kommer til at virke overflødige, idet deres funktion synes kun at være at fremprovokere et grin. Det er med andre ord allerbedst, når humoren bruges med større omtanke og i højere grad affødes som en naturlig del af den øvrige handling. Hvad første akt dog lykkes mindre godt med her, gør anden akt til gengæld fuldt ud op for. Her bliver det for alvor rørende og dybt samtidig med, at der stadig balanceres meget elegant med det humoristiske. Jeg bliver især våd i øjenkrogen, da den meget velsyngende storebror Vince (Thomas Jensen) synger sangen om at være bror til den ramte.

Generelt er castet dog virkelig stærkt. Lars Mølsted og Bjørg Gamst leverer som altid utrolig solide og friske præstationer, som der ikke er en finger at sætte på. Musikken i denne nye musical er også ganske solid. Der er blevet drysset en skøn jazzet storby lyd ud over størstedelen af numrene, og jeg ville næsten ønske, at de sprøde horn og den jazzede vibe havde fået endnu mere plads. Den klæder nemlig fortællingen og den lidt mere intime musicalform utrolig godt. Det fede ved denne form er netop, at det ikke er så stort og bombastisk, som man måske ofte oplever det med musicals i Danmark, og derfor synes jeg også, at det er enormt ærgerligt, når nogle af de musikalske numre alligevel sniger sig til at slutte på de helt høje og storladne musicaltoner. De virker en anelse malplaceret i lige dette set-up, men lad mig dog også understrege, at det ikke er nok til at ødelægge det overordnede gode indtryk.

Man skal unde sig selv at se Historien om Douglas, for det er virkelig en dejlig oplevelse at se en musical, som stikker dybere og samtidig tør at være absurd og skæv.

Skynd dig ind og se den, hvis…
… du gerne vil se en meget rørende forestilling, som behandler et alvorligt emne på en humoristisk men smuk måde.

Studerende og fattig? Sådan gør du
Den lille sal i Fredericia, er en virkelig lækker sal, hvor man ser rigtig godt selv på de bagerste rækker. Billetpriserne er derfor også den samme i hele salen. Er man under 25 eller studerende, skal man kun betale 145 kroner. Normalprisen er 265.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s