Anmeldelse: Sindssyg Kælling

Spillested: Bremen Teatret og turné rundt i landet
Spilleperiode: 26. januar – 29. marts
Anmeldt af: Line Kirsten Nikolajsen

★★★

Hvad er det?
Komikeren Sanne Søndergaards nye og tredje soloshow. Et meget personligt show om at blive stemplet af omverdenen, fordi man tør tale højt, sætte grænser og blive fortjent sur. Showet er opkaldt efter hendes øgenavn, som særligt mænd (ifølge Søndergaard) ynder at smide efter hende: ‘sindssyg kælling’. Udover “komiker” kan Søndergaard også skrive forfatter og feministisk debattør på CV’et. Særligt sidstnævnte må også siges at være en stor del af hendes identitet som komiker, og det er bestemt også en meget stor del af dette show.

Det gode og det knap så gode
Der er ingen tvivl om, at Søndergaard med dette show gør noget ret modigt. Hun udstiller noget sårbart og tør råbe højt og gå i front i diskussionen om ligestilling og køn, hvilket kan kaste nogle knapt så charmerende skældsord af sig, som showets titel også indikerer. Sindssyg Kælling synes hele tiden at grænse mellem komik og politisk opsang, og Søndergaards meget markante facon og holdninger er helt klart en form, som har sit eget stærke publikum, som hyler af grin og er med hende hele vejen. Selv er jeg nok ikke en del af de allerhøjest hujende, men jeg er dog på ingen måde i tvivl om Søndergaards komiske talent. Hun er sjov, og jeg griner da også, men jeg er ikke flad af grin – hvilket uden tvivl bunder i min subjektive opfattelse af, hvad der er sjovt. Jeg er derudover også langt fra enig med hende i alle hendes politiske og feministiske budskaber. Det understreges dog også af Søndergaard selv, at dét slet ikke er meningen, og således gives der altså – trods megen ‘langen ud efter’ fra hendes side – plads til forskellige holdninger i de debatter, som showet (forhåbentligt) kan afføde. Trods uenighed sætter hendes markante holdninger nemlig tanker i gang, og det er rigtig fedt! Det er dog også lidt på bekostning af komikken. I de stærkt feministiske dele af showet, svinder det sjove ind og overtages af, hvad desværre ind imellem nærmest føles lidt som voksen-skæld ud. Det er okay med en lille portion af det en gang imellem, men i det her tilfælde strækker det sig for langt. Der, hvor jeg griner mest, er faktisk af de jokes, der falder uden for det politiske og feministiske, og de jokes får heldigvis også plads. Særligt i anden halvdel oplever jeg, at Søndergaard rækker ud over jokekassen fyldt med ‘dumme mænd’, og det fungerer som et ret dejligt pusterum fra alt den vrede.

Hvad jeg ærgrer mig mest over er dog, at der af og til viser sig en ærgerlig dobbeltmorale, som desværre får nogle af Søndergaards ellers fantastiske og stærke budskaber til at blegne en smule. Der langes ikke bare ud efter mænd, men også efter kvinder, som efter hendes opfattelse er rigtig “gode til at spille dumme,” som hun siger. Hun roser dem dog for, at dette er et genialt forretningstrick, men jeg må indrømme, at jeg har svært ved at gennemskue graden af ironi her. Hvorom alting er, så sidder jeg tilbage med en følelse af, at det modsiger hendes feministiske budskaber en smule, for burde man som frigjort kvinde ikke kunne opføre sig præcis på den måde, man har lyst?

Sanne Søndergaard har med sit tredje soloshow lavet et solidt og underholdende show, som ikke skuffer når det kommer til feministisk opsang. Der er helt klart gode grin at hente, men desværre bliver skellet mellem komik og feministiske reprimander lidt for stort ind imellem, og foreningen af de to lykkedes ikke altid helt. Desuden udebliver det ekstra lag, som løfter rækken af jokes helt derop, hvor man virkelig sidder tilbage og tænker: Det var virkelig fedt sat sammen.

Skynd dig ind og se den, hvis…
Du gerne vil opleve et markant indspark i den feministiske debat samtidig med, at du får nogle gode grin undervejs. Er du i forvejen glad for Sanne Søndergaard lød det dog også på en meget stor del af salen til, at det her show bestemt var pengene værd.


Studerende og fattig? Sådan gør du
Prisen varierer efter hvor i landet, du ser showet. Umiddelbart ser der dog ud til at være én standardpris og altså ingen studenterrabatter at hente.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s