Anmeldelse: Jordens Søjler

Spillested: Østre Gasværk
Spilleperiode: 12. oktober – 18. december 2016
Anmeldt af: Line Kirsten Nikolajsen og Clara Lindstrøm Gleerup

★★★★★

Hvad er det?
Jordens Søjler handler i meget grove træk om opførelsen af en ny stor katedral i 1100-tallets Kingsbridge. Det er dog nærmest en skam at forsimple det til dét, for Jordens Søjler er en fortælling med et hav af handlingstråde. Det er historien om Aliena og Jacks umulige kærlighed, Ellen og Toms evige kamp for at få rejst katedralen, Prior Philips drøm om et stort og berømt Kingsbridge og så videre og så videre. Der er magt, had og kærlighed på fuld drøn!

Forestillingen er baseret på den 1000-sider lange succesroman af Ken Follet, som nu er blevet omsat til en gennemkomponeret musical (dvs. at så godt som alt synges) af Høg, Aagaard og Svanekier. En opgave, som umiddelbart kan synes lige så uoverkommelig og overmodig som opførelsen af katedralen i Kingsbridge. Med et utrolig stærkt hold af musicalperformere og en imponerende kulisse kommer trioen dog i mål med denne kraftpræstation af en omskrivning.

Det gode og det knap så gode
Det er næsten som om, at det gamle gasværk blot har ventet på en så episk fortælling som Jordens Søjler. Østre Gasværk minder nemlig i sig selv om en katedral, og scenografien bliver derfor – trods sine egentligt meget simple og få midler – enormt effektfuld. Det enormt stærke cast blæser os nærmest bagover fra første strofe med deres utvivlsomme og gennemborende sangtalenter. Alle fra castet kunne man fremhæve for deres imponerende præstationer, og hver og én kunne med deres præstationer alene gøre forestillingen værd at se. De rører os, giver os kuldegysninger og får det til at kilde i maven allerede indenfor de første minutter. Vi indrømmer gerne, at vi lige skal vænne os til formsproget, hvor alt synges; både de simple fortællelag og de mere poetiske fortolkninger af følelser. Der går dog ikke længe, før vi er så opslugt af den omfattende fortælling, at vi ikke længere bemærker det som noget usædvanligt – faktisk synes denne form, som den helt rigtige til en sådan fortælling.

Der er utrolig meget handling at holde styr på, og det er med at holde tungen lige i munden for at få det hele med. Indimellem bliver der fløjet lidt for hurtigt over nogle ting, og man kunne måske have prioriteret anderledes i omskrivningen fra roman til scene. Langt størstedelen er dog løst på meget fornem vis, og vi er imponerede over hvor meget af romanen, det har været muligt rent faktisk at jonglere med. Netop her ligger forestillingens største hage muligvis også. Forestillingen sniger sig nemlig op på over 3 timer (inkl. pause), og den sidste halve time kan det være svært at gennemskue, hvordan i alverden de dog skal få bundet knude på de mange handlingstråde. Med det sagt, så kommer de dog i mål og reaktionen fra publikum kommer prompte. En næsten ti minutter lang stående ovation – og vi synes, det er velfortjent!

Du skal se den hvis…
… du har mod på at se årets mest storladne og episke musical med nogle af landets dygtigste performere. Her får du virkelig noget for pengene!

Studerende og fattig? Sådan gør du
I Østre Gasværk er det muligt at få billetter helt ned til 100 kr. Nogle af de pladser er endda på forreste række! Der er altså ikke noget at klage over her. Afsti afsted mod det gamle gasværk.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s