Anmeldelse: Teaterkoncert Beethoven

Spillested: Bellevue Teatret
Spilleperiode: 17. september – 9. oktober 2016
Anmeldt af: Astrid Lindgreen Hjermind

★★★★

Hvad er det?
Vi lægger ud med det hvide, lyse og lalleglade. I et univers af hvidt papir og hvide kostumer introduceres vi for aftenens hovedperson Beethoven. Han er sprudlende af liv og tysk på den platte, men altid sjove måde. Han byder publikum, musikere og sine seks gæster velkommen. Igennem sang møder vi dem én for én: Charles Darwin og hans datter Annie, Nelson Mandela og hans anden kone Winnie, den romantiske maler JMW Turner og sidst men ikke mindst Beethovens store kærlighed: Josephine.

Alt er liv og glade dage, indtil den skrøbelige, papirtynde facade rives i stykker og opsluges af mørke, sorg og uret. Beethoven mister hørelsen, og Josephine forlader ham. Darwin mister sin datter og tør ikke tage bladet for munden og fortælle samtiden om sine opdagelser og viden. Maleren Turner mister synet, og Mandela spærres inde i 27 år og mister sin frihed. Alle oplever de både lidelse og sorg, som de på hver deres måde må bearbejde for at finde deres vej tilbage mod lyset.

Det gode og det knap så gode
Teaterkoncerter er allerbedst, når lydsiden og den visuelle side tilsammen formår at skabe så smukke og bjergtagende stemninger, at man som publikum bliver fuldstændigt opslugt af universet. Det lykkes op til flere gange i Teaterkoncert Beethoven. Den dystre scenografi og kostumerne er fantastiske og skræmmende, og særligt hele 2. akts æstetik gør forestillingen et besøg værd!
I skiftet fra lys til mørke bliver det hele betydeligt mere dystert i forhold til det lalleglade og falden-på-halen-humor-prægede univers i begyndelsen. Det er et ret vildt skift og en voldsom kontrast, men det fungerer faktisk rigtig godt.
Selvom 2. akt er langt mere ængsteligt og inderligt, er det bestemt ikke humorforladt. Nogle gange er der faktisk lidt for meget unødigt slapstick og lidt for åbenlyse jokes. For det er jo altid sjovt, når Beethoven hører forkert, fordi han er ved at blive døv… eller hvad?

Vi bevæger os inden for nogle klassiske tematikker med lys og mørke, sort og hvid. Jeg sidder dog stadig tilbage og er ret forvirret over, hvorfor lige de fire personligheder (+ påhæng) fra vidt forskellige tidsperioder skal indgå i en teaterkoncert sammen? Særligt den indespærrede Mandela og hans kone Winnie synes jeg ikke helt passede ind. Ved de tre andre karakterer (Beethoven, Turner og Darwin) kan man i det mindste snakke om, at de alle – i mere eller mindre overført betydning – oplever at miste en af deres sanser (hørelsen, synet og stemmen). Mandela mister sin frihed, ja, men jeg synes stadig, at koblingen mellem de fire ikke er helt åbenlys og skarp nok.
Der er mange karakterer, og lidt lavpraktisk betyder det, at der også er rigtig mange fortællinger og skæbner, som skal fortælles og rundes af. Bare Beethoven alene har haft et ret interessant liv, så måske havde hans egen fortælling faktisk været nok i sig selv.

Ikke desto mindre er der rigtig mange flotte scener og stemninger i Teaterkoncert Beethoven. Og når Mandela på smukkeste vis svinger ud over publikum i sit fuglebur af et fængsel, glemmer man, at det i grunden er lidt spøjst, at Nelson Mandela er med i en teaterkoncert om Beethoven.

Skynd dig ind og se den hvis…
… du generelt er fan af teaterkoncerter, à la dem om Mozart og Carl Nielsen – eller hvis du får mor og far på besøg. Det er en dyster, men alligevel også ret sjov og familievenlig forestilling (og så kan de også betale for billetten).

Studerende og fattig? Sådan gør du
For unge og studerende kan man få billetter helt ned til 180 kr., men så sidder man også helt bagerst i salen. For de gode pladser lige i midten, skal du af med 305-355 kr.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s