Anmeldelse: Teaterkoncerten CARL

Spillested: Østre Gasværk Teater
Spilleperiode:
19. – 25. august 2016
Anmeldt af: Astrid Lindgreen Hjermind

★★★★

I Teaterkoncerten CARL følger vi den store danske komponist Carl Nielsen (1865-1931), der starter sit liv som gåsedreng på Fyn og ender som folkekær og højtæret personlighed, der udover sine mange symfonier nok mest er kendt for sange som Solen er så rød mor, Jeg ved en lærkerede og Jens Vejmand. 

Vi møder først Carl som barn, og igennem musikalske og scenografiske arrangementer og nyfortolkninger af hans egne sange og symfonier ser vi ham udvikle sig og blive voksen. Vi er også med ham, når han indleder et stormfuldt forhold og ægteskab med den danske billedhugger Anne Marie Brodersen og senere hen bliver ramt af stress, der tvinger ham til lægge låg på sin skabertrang.

Carl har et barnligt sind og en optimisme, der gengives i den smukke og farverige scenografi – fyldt med balloner og dansende fugle. Hvert arrangement har dog også et strejf af melankoli, da Carls liv også er fyldt med bittersøde hændelser, der påvirker ham og til tider slår ham helt ud. Det ses og mærkes igennem teaterkoncerten, der afslører en dyster skyggeside til Carls ellers barnlige og legende sind. Måske bliver det i længden lidt for dystert og melankolsk, hvor man som publikum mister fokus og forståelse for Carls indre følelsesliv.

Teaterkoncerten CARL er en fantasi og drøm mere end en egentlig kronologisk beretning om Carl Nielsens liv. Det er som at træde ind i hans underbevidsthed, hvor fantasi og fakta flyder sammen, og absurditet og impulsive sindsstemninger får frit råderum.

Man skal derfor ikke forvente at blive synderligt klogere på manden efter at have set forestillingen. Selvom de enkeltstående scener i sig selv var smukke og betagende, var forestillingen som helhed meget flydende og abstrakt. Man fornemmede, der var en kronologisk fortælling og rød tråd, men den var lidt svær at opsnappe. Jeg havde kun læst meget lidt op på Carl Nielsens liv og virke, inden jeg så forestillingen. Hvis man havde en forhåndsviden om hans ægteskab og periode med stress, tror jeg nogle af scenerne havde gjort et større indtryk og sat sig dybere. Det kan i hvert fald lyde som en anbefaling herfra at forberede sig lidt (eller læse programmet).

Når det er sagt, var Teaterkoncerten CARL fortsat en storslået visuel og musisk oplevelse med sangere og musikere, der flot indtog scenen og brugte rummet fuldt ud.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s