Anmeldelse: Toves Værelse

Folketeatret
Spilleperiode: 8. April – 14. Maj 2016
Anmeldt af: Clara Gleerup og Line Kirsten Nikolajsen

★★★★★

Hvad er det?
Et nyskrevet drama af Jakob Weis der portrætterer forfatteren Tove Ditlevsen (Paprika Steen) i den periode af hendes, hvor hun er gift med Ekstrabladets chefredaktør Victor Andreasen (Lars Brygmann). Det er fortællingen om en stor forfatterinde, der bevæger sig faretruende tæt på randen af afgrunden og søger tilflugt i kemisk rus.
Det er ikke fiktion, men heller ikke fakta. Det er en konstant blanding, hvor ingen helt ved hvor meget, der er sandhed – præcis som med Ditlevsens selviscenesatte liv og værker. Det er en knytnæve af tunge og massive følelser lige i smasken, som efterlader dig med en vanvittig virkningsfuld uro og summen i kroppen.  

Hvad er godt?
Denne forestilling er et meget rammende eksempel på, præcis hvad det er, teater kan gøre rigtig godt. Det har en nerve, der er til at tage og føle på, fordi tingene udspiller sig live foran dig. Du kan ikke tage scenen om igen, og der er på en eller anden måde langt mere på spil. Når skuespillet bliver så ekseptionelt troværdigt som i dette tilfælde, hvor alle impulser følges til dørs, og man virkelig mærker skuespillernes tilstedeværelse, bliver denne nerve kun forstærket. Paprika Steens portræt af Tove Ditlevsen er intet mindre end forrygende – hun er simpelthen vanvittig god. Men hun er bestemt ikke alene om at være absurd god i denne forestilling. Både Lars Brygmann, Sarah Boberg og Andreas Jebro spiller så overbevisende, at vi som publikum til tider bliver helt i tvivl om, hvorvidt det er spil eller virkelighed. Selv i skuespillet virker det til, at der leges med fiktion og fakta.

Forestillingen er utrolig følelsestung, og det er trist og forfærdeligt på en helt vildt smuk måde, som efterlader os ret målløse og eftertænksomme.

Hvad er mindre godt?
Man skal ikke forvente, at man forlader Folketeatret glad og opløftet efter en omgang med Tove Ditlevsen. Det er tung og nærmest uhyggelig smerte fra Ditlevsens liv, der serveres. Dette er dog bestemt ikke en dårlig ting men mere en heads-up, som kan være meget god lige at have med, inden man begiver sig ned på Nørregade til et stykke med Brygmann, Boberg, Jebro og ikke mindst Paprika Steen.

Fattig og studerende? – Sådan gør du
De billigste billetter (med begrænset udsyn) koster 100 kroner for alle. Er du dog under 25, kan du få en tand bedre pladser for samme pris. De tredjebedste pladser fås for 150 kr, hvis du er under 25, og 175 kr hvis du er studerende. Billetsystemet hos Folketeatret er ret nemt at finde rundt I, og der er også gode grupperabatter at gøre sig!

 

Foto: Thomas Petri

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s