Anmeldelse: Nordisk Fjer

Det Røde Rum – Skuespilhuset
Spilleperiode: 17. Marts – 8. Juni

Anmeldt af: Clara Gleerup og Trine Balle

★★★★★★

Hvad er det?
Nordisk Fjer er en absurd og surrealistisk ensemble-forestilling om en af Danmarkshistoriens største erhvervsskandaler; tekstilvirksomheden Nordisk Fjers konkurserklæring i 1991. I årevis havde bestyrelsesformand Johannes Petersen – der på scenen er personificeret gennem en skinger megafon på et stativ – snydt og bedraget med virksomhedens regnskaber, og da han til sidst ikke kunne se sig nogen vej ud af problemerne, valgte han at tage sit eget liv og efterlade tusindvis af ansatte med den synkende skude.

I et forblændende dynamisk scenerum, der hele tiden er i forandring, følger vi virksomhedens forfald indefra og den menneskelige nedbrydning af de medarbejdere, der langsomt forvikles ind i svindlen. Der er skruet godt og grundigt op for guld, glimmer og overraskende visuelle effekter, der kun kan efterlade os … målløse.

Hvad var godt?
Det er imponerende, hvordan en så umiddelbar ”tør” og tung historie om penge og papirer, kan præsenteres så appetitligt, humoristisk og hjerteskærende. Scenerummet, der er skabt af Rune David Grue og Jonas Fly, er fuldstændigt overvældende og fungerer som én stor legeplads, hvor kulisser, rekvisitter og skuespillere smelter sammen i et nøje komponeret og præcist udtryk. Nøjagtigt som virksomheden forsøgte at opretholde den polerede facade, gør stykket det samme, men jo længere medarbejderne bliver fedtet ind i sagerne, jo mørkere og mindre glansfuldt bliver det sceniske udtryk også. Stemningen skifter abrupt fra det humoristisk underspillede til det virkelig sjove eller dybt tragiske, og den følelsesmæssige rutsjetur understreges af den smukke musik, der hele tiden komplimenterer eller modsiger stemningen på scenen.

Vi introduceres til en endeløs række af medarbejdere, hvilket indikerer, at vi ikke følger de samme karakterer hele stykket igennem. De syv skuespilleres skiftende roller bliver derved et billede på, hvor mange menneskers tilværelse, der egentlig blev påvirket af tragedien. Det er ikke muligt at fremhæve bare en enkelt spiller for dennes præstation, for ensemblet spiller sammen så sublimt og medrivende, at der hele tiden er plads til hver enkelt skuespillers udfoldelse. Især scenerne uden dialog er særligt interessante, og bærer præg af, at instruktøren har været stærkt inspireret af gamle stumfilm.

Hvad var mindre godt?
Vi er målløse, og kan nærmest ikke finde på noget kritisk at tilføje; hen mod slutningen bliver vi et øjeblik lidt bekymrede for, om det snart bliver for langt, men i samme øjeblik slutter forestillingen, og hypotesen afkræftes. KÆMPE APPLAUS HERFRA!

Studerende og fattig – sådan gør du!
Billetter kan fås til 195 kr., men er du studerende, eller blot under 25 år, kan du hive billetter hjem til kun 97 kr. – hvilket er et røverkøb for hele 105 minutters ren underholdning! Afsted mod Skuespilhusets Røde Rum og nyd denne fabelagtige forestilling.

 

Reklamer

2 Comments Tilføj dine

 1. Signe Lausen siger:

  Fed anmeldelse! Bliver helt revet med af jeres begejstring :) Men….der er altså syv skuespillere med. I har skrevet seks ;)

  Like

  1. Hvor skønt at du kan lide anmeldelsen, og tak for den lille rettelse ;)
   Har du selv set forestillingen?

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s