Anmeldelse: Shakespeare Unplugged

Krudttønden
Spilleperiode: 17. Feb – 19. Marts (så du skal skynde dig!)

Anmeldt af Trine Berg Balle og Astrid Lindgreen Hjermind

★★★

Hvad er det?
Shakespeare Unplugged er et stykke om spirende kærlighed, gamle venskaber og kolde bajere. Shakespeares 400 år gamle tekster bliver sat ind i en mere moderne og lettilgængelig kontekst, hvor jargonen er loose og humøret er højt. De højtidelige omgivelser er derfor skiftet ud med et lokalt dansk værtshus, hvor vi møder Jon (Ian Burns) og Derek (Andrew Jeffers); to vittige herrer i deres bedste alder, der sidder på pubben, klar til at overvære aftenens fodboldkamp. Vi møder også danske Signe (Vibeke Nielsen) og Karl (Peter Vinding), der begge arbejder på værtshuset og lider af ulykkelig kærlighed. Det hele tager en pludselig drejning, da en strømafbrydelse lægger pubben hen i mørke. De britiske fodboldfans Jon og Derek må nu undvære fodboldkampen og sætter sig i stedet for at lære Karl om kærlighed, og hvordan man gør kur til en kvinde – Shakespeare-style!

Hvad var godt?
Allerede inden forestillingen begynder, indføres vi i stykkets hyggelige værtshusunivers, med smil og håndtryk fra to af skuespillerne – samt en udfordring om et spil dart, der giver os mulighed for at vinde et glas vin, hvis vi rammer i bulls eye. De to ældre fyre, Jon og Derek, er utroligt charmerende. De bærer stykket med deres britiske humor og dansk-engelske ordspil og fjollerier. Og selvom deres nærgående facon kan synes intimiderende for nogle, vinder de den alligevel hjem med glimt i øjet og et par kække kommentarer.

Derudover er vi ret glade for de musikalske indslag, der står som tiltrængt kontrast til den mere hæsblæsende og højtråbende del af stykket. Alle fire skuespillere har smukke stemmer, og det er næsten som om, man forstår Shakespeare bedre, når det leveres i sang.

Skibet er altså ladet med uformel hygge, skæg og øller, og hvis man er med på den præmis, er man sikret en sjov aften i fire skuespilleres selskab.

 Hvad var mindre godt?
Men skal vi lære noget om Shakespeare, eller skal vi bare have det sjovt? Intentionen om at hive noget forholdsvist tungt og gammelt stof ind i et mere moderne og folkeligt univers, er faktisk rigtig god. Men for at kunne følge helt med, føler vi, at man er nødt til at have et forholdsvist indgående kendskab til Shakespeares skriverier i forvejen. Det får os til at tvivle på, hvem stykket egentlig henvender sig til: Den inkarnerede Shakespeare-fan vil måske kede sig i det lidt falde-på-halen-humoristiske univers, hvorimod den ikke-trænede Shakespeare-tilskuer hurtigt må give tabt i de mange indforståetheder, når der i flæng refereres til Henry V, A Midsummer Night’s Dream, Cleopatra, Macbeth osv.

Det hele går så hurtigt, at vi ikke helt fanger, hvad der foregår og hvorfor. Der bliver sprunget heftigt frem og tilbage mellem Shakespeares mange stykker, og den faktiske handling, der udspiller sig i værtshuset. Det engelske sprog har også en vis indflydelse på vores oplevelse, for det, var der fart på – og nogle steder var dialekten så tyk og snakken for mumlende, at man virkelig skulle spidse ører for at følge med.

Vi er altså lidt lost (in translation), og derfor lander Shakespeare Unplugged et sted i midten – med lidt for mange platte jokes og mænd-i-dametøj-med-store-bryster på den ene side, og med nogle rigtig fede passager med skøn Shakespeare i et nyt og bodegalugtende format på den anden.

Studerende og fattig – sådan gør du!
Shakespeare Unplugged spiller kun til og med lørdag, så du skal skynde dig en smule. 95 kr. pr. snude for unge under 25. Og kun 40 kr., hvis I er min. 6 unge samlet!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s